La societat ‘‘HIGH’’

Pensem que som lliures, però tota una generació ha estat sotmesa a la persecució incansable d’un mateix destí. Uns mateixos slogans, uns mateixos filtres a les xarxes socials o uns resultats ipso facto.


Som dependents de la dopamina, perquè, qui més qui menys, està enganxat a alguna cosa. T’ho has preguntat alguna vegada? 


Evidentment, el comportament de cadascú està determinat per molts factors, tant biològics com de l’entorn 1. De la mateixa manera que l’índex d’obesitat està directament influenciat per la pobresa, la teua predisposició a enganxar-te a unes coses o altres és també l’èxit dels grans lobbies.


La constant cerca del HIGH o subidón per fer que la teua vida siga més emocionant és el parany en el qual tots hem caigut algun cop. Hem arribat, fins i tot, a creure que la nostra vida, tal com és, no era suficient i que ens calia alguna cosa més, i cada cop més, i més rápid.


Aquests factors, com ‘‘l’addicció al sucre i altres estimulants, augmenten la dopamina, estimulant les addiccions a curt termini’’ 2, i determinen el nostre comportament en massa. Ara: nosaltres com a consumidors podem prendre consciència d’aquestes dependències i les seues conseqüències, que il·lusament, hem cregut triar lliurement.


Així doncs, si ens reconeguem com a una generació predisposada a tota mena d’addiccions sense capacitat d’autoacceptació –des del consum de processats a les drogues, o la distorsió de la nostra pròpia imatge, la ludopatia, o el porno més violent–, podrem trobar les eines per a entendre-ho. 


I si ho podem veure així, serem capaços d’entendre que les nostres vides són perfectes tal com són, que els nostres gustos no estan fora, sinó a dins, i que la màgia ocorre sols, i únicament, fora de l’algorisme i sense additius, i açò potser tampoc ens ho havíem qüestionat.

_____________________________

Referències

  1. Text de ‘Decidido’ (Capitan Swing), 2024 Sapolsky R. https://ethic.es/2024/07/una-ciencia-de-la-vida-sin-libre-albedrio/?_gl=1*1wyk5sk*_up*MQ..*_ga*NDk1ODA2MzI0LjE3MjMyMjIzNDA.*_ga_0LL6WCT924*MTcyMzIyNDQ0Ni4yLjAuMTcyMzIyNDQ0Ni4wLjAuNjc1ODQwNDM

  2. García Solano M. Gutiérrez González E. Peña-Rey Lorenzo I  Ministerio de Consumo 2022 https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/nutricio

Anterior
Anterior

THE NEUROSELLING ERA

Siguiente
Siguiente

health is often overrated